• ABOSTONTERRIER.HU - minden, amit a boston terrierekről tudni érdemes...

Kiállítási 1×1


Mielőtt elindulnánk az első kiállításra…

Ajánlott a kutyát is megtanítani a helyes kiállítási viselkedésre még az első kiállítás előtt, ehhez nagy segítséget nyújhatnak a klubok által szervezett ringdresszúrák, ahol mi magunk is elsajátíthatjuk a felvezetés “tudományát” és kutyánkkal is gyakoroltathatjuk a megfelelő viselkedést. Ha nem tudunk elmenni ezekre az összejövetelekre, otthon is gyakorolhatunk. A kutya beállítását pl. érdemes tükör előtt, akkor azt láthatjuk amit a bíró fog a kiállításon, a megfelelő mozgást egy szabad területen. Kérjünk meg valakit a családból, ismerettségi körből (a legjobb ha a kutya számára ismeretlen a személy), hogy tapogassa át kutyánkat, nézze meg fogazatát, kanok esetében ellenőrizze a heréket (fontos! ezt sok kan eleinte nem tolerálja, de a bírálatnak mindig része!). A ringdresszúra alatt is (akár otthoni környezetben, akár máshol történik) a felvezetőpóráz legyen a kutyán. A gyakorlás ne tartson sokáig, soha ne büntessük a kutyát, ha nem úgy csinál valamit ahogyan szeretnénk. Ilyenkor inkább hagyjuk abba és később próbáljuk meg újra. Ha valamit jól csinál, mindig dícsérjük meg, akár szavakkal, simogatással, akár jutalomfalattal, attól függően, mivel motiválható hatékonyabban. Ha befejeztük a gyakorlást, játsszunk kutyánkkal, hogy érdemes legyen számára mindent megfelelően véggicsinálni, hogy érezze, elégedettek vagyunk vele és a kiállítás, gyakorlás is csak egy közös móka része, ahol ugyan több a fegyelem, a szabály, de mindig valami nagyszerű dolog követi. 😉


A kiállításon..

Érdemes bő egy órával a kiállítás kezdete előtt érkeznünk, mivel fel kell még vennünk a katalógust, startszámot, helyet kell találnunk magunknak, ahol letáborozhatunk (lehetőleg annak a ringnek a közelében melyben a tibeti terriert bírálják) és kutyánknak is ismerkedni kell a környezettel. A bírálatok kezdete előtt vigyük be a kutyát a ringbe, hagyjuk, hogy végigszaglássza, megismerje, ne bírálatkor kezdje el felfedezni a területet. Ez jó alkalom a felvezetés, beállítás gyakorlására is. Ha már bent van az asztal, tegyük fel rá a kutyát, hogy ezt a helyzetet is szokhassa. Esetleg kérjünk meg egy másik kiállítót, hogy nézze meg kutyánk szemeit, fogait, tapogassa át, ahogy ezt a bíró is teszi majd.

A megfelelően felkészített, szép tibeti terrier félsiker, de kutyánkat be is kell tudnunk mutatni a bírónak. A ringbe (bírói körbe) egyszerre egy adott osztályba nevezett kutyák mennek be és kerülnek elbírálásra. Legelőször a kan baby osztály nevezettjei, akiket egyesével megnéz a bíró és dönt a sorrendet illetően. Utánuk következnek a kan kölyök, kan fiatal, stb osztályok. A szukák bírálatára a kanok után kerül sor, szintén a legfiatalabb korcsoporttal kezdve. (a katalógusban a bírálat szerinti sorrendben vannak az adott fajta nevezettjei felsorolva). Természetesen előfordul, hogy nem minden osztályba neveznek kutyát, ha pl. nincs baby osztályos kan kiskutya akkor a kölyök osztályos kanokkal kezd a bíró. A ringbe a ringtitkár (a bíró jobbkeze) szólítja a nevezetteket startszámuk szerint. Ne menjünk be a ringbe amíg nem szólitottak! Ne a szalag, virágosláda, egyéb ringet körülvevő kerítés alatt, felett, mellett, hanem a ring bejáratán közlekedjünk és ne késsünk a bírálatról! A tibeti terrier kis-közepes fajta, ezért (nagyon kevés kivétellel) asztalon és földön bírálják. A bíró megnézi kutyánkat mozgásban és az asztalon alaposabban is. A felvezetőpórázt bal kezünkben tartva, a kutyát mindig bal oldalunkon vezessük, a pórázt ne engedjük túl lazára, ezzel irányítjuk kutyánkat. A ringben az óra járásával ellenkező irányban vezetik fel a kutyákat, a kutya mindig a ring közepe felőli oldalunkon van, így nem takarjuk a bíró elől.


A bírálat menete

Ez változó lehet, egy gyakoribb példát írunk le. A szólított kutyákkal felsorakoznak a gazdák (felvezetők) a ringben startszám szerinti sorrendben. Ilyenkor a bíró kérheti, hogy egy kört tegyenek meg. A bírálatot a legalacsonyabb startszámú kutyával kezdi. Az asztalra feltett kutyát megnézi, ellenőrzi fogazatát, szemeit, csontozatát, felépítését, szőrminőségét (ilyenkor találja meg a szőrben hagyott kis csomócskákat is! :)). Ezután általában kéri, hogy mutassuk be mozgásban a kutyát. Ez lehet egyenes vonalon oda-vissza (1.), háromszögben (2.), vagy körben (3.) való mozgás, akár mind a három is.

A kutyát lendületesen mozgassuk, ne totyogjunk, ne sétáljunk, de azért őrült száguldozásra sincs szükség. Azt a tempót próbáljuk felvenni amelyben kutyánk váltott lábbal, nyújtottan szalad (üget). A kutya bírálatának végén a bíró kiadja a minősítést. A kitűnő minősítést kapott kutyák a ringben maradnak, a nagyon jó, jó vagy megfelelő minősítésűek kimennek, mivel ők további összevetésen nem vesznek részt. (Ez szintén eltérő kiállításonként, amennyiben kevesebb, mint 4 kitűnő minősítésű kutya van, a bíró a nagyon jó minősítésű kutyákat is sorolhatja. pl: kitűnő 1, kitűnő 2, nagyon jó 3, nagyon jó 4. A bíró vagy a ringtitkár mindig egyértelműen tudtunkra adja, hogy maradjunk vagy menjünk ki a ringből.)

A kutyákat sorban elbírálja a bíró, majd a végső döntéshez még kérhet egy-két közös kört. Általában az osztálygyőztest hírdeti ki elsőnek, majd a második, harmadik és negyedik helyezettet, de ez történhet fordított sorrendben is.

Ha olyan ügyesek és szerencsések voltunk, hogy a mi kutyánk lett az osztálygyőztes, ne távolodjunk el nagyon a ringtől, mert vissza kell még mennünk összevetés(ek)re. CAC kiállításon a fajtagyőztes választásra, CACIB kiállításon a CACIB összevetésre és ha még a CACIB címet is mi kaptuk, akkor a fajtagyőztes választásra. CACIB kiállításon a ResCAC címet nyert kutyát is visszahívják a CACIB címet nyert kutya osztályából. Ha túl zavarosnak tűnik az egész, ne lombozódjunk le, a kiállításon segítenek a tapasztaltabb kiállítók. 🙂