• ABOSTONTERRIER.HU - minden, amit a boston terrierekről tudni érdemes...

Kiskutyát szeretnék!

Gulyás Viktória cikke

Felelős kutyatartók – és főleg a tenyésztők – világának legfeketébb szférája – a mi Mordorunk – a szaporítók, valamint azok követei: az ignorancia és az általános tudatlanság. Kutyás népség vagyok, így az én üzenőfalamon heti kétszer felbukkan egy “neszaporíts” poszt, de a tapasztalat azt mutatja, ilyenekből sosem elég. Hogyan vegyél kutyát okosan? Lássuk!

Tegye fel a kezét az, aki ebvásárlás előtt ugyanolyan alapossággal körüljárta a témát, olvasott, kutatott, véleményeket keresett a neten, mint ahogy tenné azt egy gépjármű vásárlása esetén…! Sajnos manapság nagy divat ‘adjuramistendeazonnal’ kutyát venni, holott 10-14 éves “befektetésről” van szó, és egy olyan lényről, akiben a szerelő nem tud alkatrészt cserélni, ha a gyári hibás. A tenyésztő segít kiválasztani a megfelelő karaktert.

Először is:

Döntsd el, mit szeretnél, és miért. Fontos a “miért”, ugyanis a kérdésre a leggyakoribb válasz, az, hogy xx fajtát szeretnék, mert “az tetszik”. Ha csak tetszik a golden retriever buci feje, vagy a border collie okos tekintete, akkor miért van szükségünk fajtatiszta kutyára? Ha nem célunk használni a fajta született képességeit sportra, sem pedig a küllemét kiállításokon, akkor tökéletes lehet egy örökbefogadott kutya is. A menhelyek tele vannak fajtatiszta kutyákkal, és a különböző fajtamentések is a segítségünkre lehetnek, hogy egy olyan kutyát találjunk, aki jellegében megegyezik a szívünk választottjával, és ráadásul ingyen van! Azt is vegyük figyelembe, hogy az örökbefogadással nem csupán azt a kutyát mentjük meg, aki elrabolta a szívünket, hanem egy másikat is: aki az ő helyére kerülhet.

Ha ragaszkodsz a fajtatisztasághoz, akkor miért érnéd be “hamisítvánnyal”?

A kutyák “eredetiségét”, fajtatisztaságát a törzskönyv igazolja, csak és kizárólag. Ezt a papírt a szülők törzskönyvei alapján lehet kiváltani, csak kölyökkorban, és a tenyésztő által. Nincs olyan, hogy megveszem és csináltatok neki. A törzskönyvön szerepelnek a felmenők, az ő eredményeik, minden, ami a kutya genetikai értékéhez hozzájárul! Aki ezt nem adja meg, az valami rosszban sántikál. Ezek a kutyák – bármennyire is hasonlítanak a szülők a fajtára – bizony hivatalosan keverékek lesznek. Nem indulhatnak versenyeken, nem tenyészthetünk velük, és az így vásárolt kutya közel sem biztos, hogy viseli majd a fajtajellegeket akár kívülről akár jellemében. Akkor hát miért adunk érte sokezer forintot? Egészen hasonlóakat találunk menhelyen is. A szocializációjuk első lépcsőjét az alomban tanultak jelentik.

Miért vegyek horror áron kutyát, ha egyszer olcsóbbat is találok?

Jogos a kérdés, a tenyésztők java manapság európai árakkal dolgozik, ami azt jelenti, hogy az “olcsóbb” fajták is 100.000ft-nál kezdődnek, a felkapottak ára pedig akár 2000 Euro is lehet. Hallom is a következő kérdést: mit tud ennyiért? Nos, itt idézném vissza a tézismondatomat: “Döntsd el, mit szeretnél, és miért.” Jó kutya kell, sportolni szeretnél és fontos az egészsége, az ösztönei, az energiaszintje, motiválhatósága? Szép kutya kell, mert kiállításra járnál, vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a kutyád valóban olyan fajtájú, olyan jellemű és egészséges lenne, mint amilyet megálmodtál? Nos, akkor spórolni kell. Ez a gyűjtögetős időszak egyébként nagyon sok pluszt tud adni az embernek. Míg az első beauceronomra, Jettára vártam (másfél évet) volt időm összeszedni kollégista diákként a rávalót. Közben barátra leltem a tenyésztőjében, rengeteget olvastam a fajta után, megismertem a hazai állományt és azok gazdáit, és mire elhoztam a kiskutyámat már egy remek, segítőkész közösség tagja lettem. A pénzemért kaptam egy egészséges, genetikai betegségektől mentes kutyát, aki azóta számtalan kiállításon győzedelmeskedett. Megismertem vele a terelést, ami azóta is nagy szerelmem, megszerettette velem a futást, és a túrázást, no meg még egy csomó egyéb kutyás sportot, és kiváló alapítószukája lett a kennelemnek. Csak halkan jegyzem meg: eredetileg hobbikutyának vettem… A puha, illatos kiskutyákba könnyű beleszeretni, de ha a kiválasztásról van szó, legyünk megfontoltak!

Elmaradhatatlanul fontos még a mikrochip!

Törvény írja elő, hogy kutya csak úgy cserélhet gazdát, hogy van benne egyedi azonosító! Saját tenyésztésű kiskutyát pedig 4 hónapos korig kötelező chippel jelölni. Sokan szeretik ezt félremagyarázni (“4 hónapos koráig nem kell chipezni” és egyéb sületlenségek), legyünk résen! Bárhonnan is veszünk kutyát, chip kell legyen benne! Hasonló törvényi előírás, hogy 8 hetes koráig az anyjával kell maradniuk a kicsiknek, tehát bárki magyarázza is, hogy “már önállóan esznek” ne dőljünk be neki! Csak meg akar szabadulni – az addigra jó sok tápot elfogasztó – kiskutyáktól…

Ha tenyésztőtől vásárolunk (és utánakérdeztünk másoktól, beszélgettünk vele) akkor feltétlenül kérjünk adás-vételi szerződést és garanciát. Ezek tartalma a két megállapodó féltől függ, de – ahogy semmi mást sem – ezt se írjuk alá, ha a tartalmával nem értünk egyet. A tenyésztő ad még törzskönyvet, a kiskutya természetesen rendelkezik mikrochippel, legalább kétszer volt féreghajtózva és elkezdték az oltási programját.

Első kutyásként nagyon könnyű belesétálni egy-egy haszonorientált kutyaszaporító hirdetésébe. Ezt elkerülendő, segít nekünk a mindenható Internet, oldalak százain található meg a “tenyésztő vs. szaporító” ismertető.

A legegyszerűbb definíció az, hogy a tenyésztő javítja a fajtát, míg a szaporító csak növeli a létszámát.

Vagyis az első és legfontosabb különbség az, hogy az állományon mennyiségi vagy minőségi változás történik azzal, hogy megszületik egy alomnyi kiskutya. Ha biztosra akarunk menni, akkor ne sajnáljuk az időt az utánajárásra! A szociális hálón rengeteg nyilvános kutyás csoport található, valószínűleg lesz a megálmodott fajtánkkal is. Ismerkedjünk, kérdezzünk a kutyákról, a személyes tapasztalatok sokkal többet el tudnak mondani adott fajta tulajdonságairól, mint a netes ismertetők, vagy épp a kutyás könyvek. Egyben azt is megtudhatjuk, hogy melyek azok a betegségek, amikre a kedvenc fajtánk hajlamos. A betegségek többsége szerencsére szűrhető, így ha megfontoltak vagyunk el tudjuk kerülni, hogy egy súlyos beteg kiskutyát vigyünk haza. Ha elég elhivatottak vagyunk, akkor egy idő után lesz egy képünk arról, hogy milyen típust keresünk és így tenyésztőt választani is könnyebb lesz majd.

Fontos:

A szaporítók manapság sokszor hirdetnek azzal, hogy a “szülőket rendszeresen visszük állatorvoshoz” ami nem egyenlő azzal, hogy elvégezték rajtuk (az egyébként drága) szűrést az örökletes betegségekre!

Felsorolhatnék még a végére rengeteg olyan esetet, amikor a gazdik csúnyán pórul jártak. Sajnos a két kezem kevés ahhoz, hogy ezeket megszámoljam, de talán az is elég, ha értő szemmel megnézzük, hogy a kutyafutiban hány kutya néz ki úgy, ahogy valójában kellene neki… sokszor halljuk, hogy “így is szeretjük” ami természetes, de most őszintén… ha akkor is szeretjük, ha nem tökéletes egyede a fajtájának, akkor miért adjunk pénzt egy haszonorientált csalónak, miközben örökbe is fogadhatnánk?

Előjegyzés vagy apróhirdetés?

Majdnem minden kennelből előjegyzés után lehet kiskutyához jutni. Nagyon ritka, hogy bármelyik tenyésztőnél “raktáron” lenne kiskutya. “Szabályosan és lelkiismeretesen dolgozó, elismet” tenyésztő NEM hirdet apróhirdetési oldalon, pláne nem törzskönyvnélküli kutyát.

A szaporítónál vásárolt kiskutyák döntő többsége igazolhatatlan származású, így sok esetben boston szerű KEVERÉK kutya, vagy esetleges szülőktől származik, nem előre alaposan megtervezett párosításból, egészségügyi szűrésen megfelelőnek minősített, tenyészszemlésre ajánlott kutyáktól. Az ilyen helyről történő kutyavásárlást ERŐTELJESEN NEM AJÁNLJUK (további infó alább).
Az eddigiekben vázoltakból kiderül, hogy majdnem minden kennelben várólista van, melyre a tenyésztőnél lehet jelentkezni, általában előzetes bemutatkozás után, kérdőív kitöltésével. Ez a rutin eljárás.

Azt javasoljuk, hogy olyan tenyésztőt válasszon, aki szimpatikus, mivel a baba születését követően 10-15 éven keresztül RENDSZERES KAPCSOLATBAN fognak állni egymással!

A tenyésztők elvárása, hogy tudjanak minden gyerekükről, kapjanak rendszeresen élménybeszámolókat, fotókat, videókat. Erre egyrészt a kutya érdekében, másrészt a populáció fejlődésének nyomon követése miatt van szükség. Fontos tudnia a tenyésztőnek, hogy az adott párosításból milyenek lesznek/lettek a kölykök, érdemes-e a szukát és a kant fedezőként tartani, egészségügyi, anatómiai elvárásoknak megfelelnek-e a leszármazottak. Így lehet a fajtát egészségesen, anatómiai elvárásoknak megfelelően, elvárt irányú fejlődésben tartani.

Szülinapra, Karácsonyra, meglepetés ajándékba NEM LEHET KUTYÁT VÁSÁROLNI! Csak és kizárólag jól megfontolt családi döntést követően, tervezetten lehet vásárolni!

Bemutatkozó levélben a következőket érdemes említeni:

 • Név, cím, telefonszám, email cím, egyéb elérhetőség
 • Családi házban vagy lakásban lakik? Hány fő, plusz állatok száma is szükséges (állatvédelmi törvény)
 • Van-e kutyás tapasztalata? (hány és milyen kutyái/állatai voltak eddig) Velük mi történt?
 • Jelenleg van e másik kutya, ha igen milyen fajta, milyen nemű, mennyi idős?
 • Gyermek/gyermekek van/vannak-e a családban, mennyi idős(ek)?
 • Életvitel (otthonülős, sportos, kirándulós, utazgatós)
 • Munkahelyi időbeosztás (kötött, kötetlen, 8 óra vagy annál több esetleg kevesebb)
 • Munkahelyére el tudja-e vinni a kiskutyát, ha nem, megoldott-e az otthoni felügyelet? (és hogyan)
 • Tud-e napi 3-4 óra intenzív foglalkozást biztosítani a kutyának?
 • Gondolkodott-e azon, hogy kutyaiskolába járjon majd, esetleg kiállítás, agility vagy más?
 • Miért a Boston Terriert választja?
 • Találkozott-e már ilyen kutyával, ismeri-e a temperamentumát, szükségleteit?
 • Miért szukát/ kant szeretne? Milyen kiskutyát szeretne? (egyéb kérések)
 • Vannak-e tenyésztési ambíciói?
 • Hogy áll az ivartalanítás kérdéséhez?
 • Tudja-e milyen anyagi vonzata van a kutyatartásnak/kiállítási életnek?

Néhány tudnivaló a vásárlás előtt…

Tenyésztőtől, nem könnyű kiskutyát venni. Ahol több szuka van, ott sincs folyamatosan egész évben eladó kölyök, így előre el kell dönteni, hogy honnan szeretnénk kiskutyát. Fel kell venni a kapcsolatot a kennelek tulajdonosaival és érdeklődni, megbeszélni a feltételeket, majd egy kérdőív kitöltése után várólistára lehet kerülni kölcsönös szimpátia esetén. Időnként persze előfordul, hogy van azonnal elvihető kölyök (pl. az előző vevő meggondolta magát, vagy a tenyésztő látta jobbnak nem odaadni a kiskutyát), de erre viszonylag kicsi az esély. Tehát ha eldöntötte, hogy mit szeretne, miért szeretné, ha átgondolta, hogy valóban belefér egy kiskutya az életébe, akkor érdeklődjön körbe a lehetőségekről. A lap alján olvasható linkre kattintva megtalálja a kenneleket.
Javasoljuk, ne azzal kezdje a levelet, hogy van-e eladó kölyök és mennyibe kerül. Rövid bemutatkozás mindenképpen „Jó pont”. A legjobb viszont, ha telefonon érdeklődik.

Gondolom az internetes hirdetéseket megnézve, kenneleknél érdeklődve van némi fogalma erről. Azt azonban fontos, hogy tudja, a 100-150 ezerért (600 euro) hirdetett boston terrierek gyakran keverékek, vagy beteges kutyák utódai, akik lelketlen szaporítóknál élnek. Így mindenképpen fontolja meg, mit szeretne, mert a házi kedvencnek vásárolt törzskönyv nélküli “olcsó bostonja” lehet, hogy egy nagyon drága vagy épp keverék kutya lesz. Ennél kicsit többért, tenyésztőtől színhibás kiskutyát, vagy tenyésztésre nem javasoltat tud vásárolni, de legalább garanciát kap az egészségre és hogy a szülők valóban Boston Terrierek.
A kiskutya árát nem az szabja meg, hogy a gazdijelölt mit szeretne vele (Pl: kedvencnek szuka), hanem az, hogy az egyed milyen minőségű, kik a szülei. Hobbi vagy kiállításra alkalmas, illetve hogy milyen minőségű párosításból született. Többszörös champion szülők korrekt színű utódai drágábbak, kimondottan hobbi kategóriásnak minősített kölyök az olcsóbb. Ők általában ivartalanítási kötelezettséggel eladók.

ui: a többszörös champion nem egyenlő az 1 db CAC vagy HPJ címmel! Ez olyan mintha azt mondanánk, hogy megynyerte a kerületi 100m-es gyorsot vagy Európa bajnok lett 100m-en…

Az eredeti, első bostonok csíkosnak lettek tenyésztve. Kimondottan fekete színű bostont nem nagyon lehet találni, mivel nem színre tenyésztünk, és a feketének látszó kutyákban is látható némi csíkozottság. A csíkosak között pedig létezik sötétebb és illetve világosabb csíkos kutyák. A világos viszonylag ritka, míg a sötétebb gyakoribb. Alapvetően a mintázat, ami meghatározó.

Sokan azt hiszik, hogy a szukák kedvesebbek, de a bostonnál ez a sztereotípia nem igazán így van. A kanok között sokkal több a bújós, mint a szukáknál. Sok esetben a szukák verekedősebbek, dominánsabbak és még sokszor annyit jelölnek. Sőt a kanok tüzelési időszakban is együtt tarthatóak, míg a szukák ilyenkor néha összeverekednek, de legalább is állítják a hátukon a szőrt és eléggé dominánsan viselkednek.
Így ha nincsenek tenyésztői ambíciói, inkább a kan kutyust javaslom. Így nem kell félévente 3-4 héten át vigyázni a szukára, hogy elkerüljük a nem kívánt almot, illetve nem csöpögteti össze a lakást vércseppekkel, nem kell „pelenkázni”, és a kellemetlen illatokról még nem is beszéltünk…

Nincs pénze fajtatiszta kutyára? Akkor ne vegyen utánzatot!

Forrás: nemunyizd.huSzentendrei Kutyasuli

Ahogy a 699 forintos virsli minősége sem egyezik meg az 1699 forintoséval, úgy a lelkiismeretes tenyésztőtől -később leírjuk, miről lehet felismerni- vásárolt kiskutya sem azonos a csomagtartóból vagy kamutenyésztőtől vásárolt szaporítottal.
A szaporított kiskutyák vásárlója állatkínzókat támogat, de ha ez nem érdekli, nagy valószínűséggel nagyobb állatorvosi számlákra, vagy kedvence korai elvesztésével számolhat a nagy spórolás közben.

Nem érdekel a kutya származása…

Akkor irány egy menhely barátunk! Ja, hogy büdös egy keverék? Büdös egy felnőtt kutya? Ennek a finnyának bizony ára van. Magas. Ez sem az a terep, ahol jól lehet járni okosban. Az pedig különösen megfontolandó az ilyen spórolós típusoknak, hogy Fifikéjének szülei, vagy nagyszülei lehettek diszpálziásak, epilepsziásak, vagy egyéb örökletes és kegyetlen betegséggel terheltek, amik Fifike, rajta keresztül pedig a gazda életére, pénztárcájára is kihatnak. Mert egy beteg kutya sokba van. Nagyon sokba. Ha pedig ez nem érdekli a spórolóst és elaltatja a beteg kutyát, veheti az újat, a kétszer, háromszor kevés pedig néha több, mint az egyszer sok.
Ha már a lelkiismeret nem megy, reméljük a matek igen.

Miféle állatkínzás?

Azt gondolta, hogy egy olcsó termék előállítása ugyanannyiba kerül, mint egy drágáé? Nem kerül ugyanannyiba. Ahogy a velük töltött idő, élet minősége sem lesz azonos. Egy lelkiismeretes tenyésztőnél a betegségektől mentes tenyészállatok beszerzése, a kényelmes életkörülmények, a munkavizsgás és kiállításokon induló, netán nyerő szuka fenntartása, képzése és élelmezése hogyan kerülne ugyanannyiba, mint az egész életét egy szűk ketrecben töltő, évente kétszer ellő, kizsigerelt, szocializálatlan, ismeretlen származású, génjeiben betegségeket hordozó szülőgépé? A kizsigerelt robot alól csomagtartókban, kamionokban összezsúfolva, éhezve, szomjan húzott-nyúzott kölykök értékesítése is sokkal olcsóbb, mint a jövendőbeli gazdák szigorú szelektálása, az azokkal eltöltött idő és az értékesített kutyák sorsának követése.

De a francia bulldog olyan cuki…

A divat még egy kutyafajtának sem tett jót. A rövid orrúaknak a legkevésbé. Az ilyen, fizikai hátrányokkal küzdő fajtáknak -francia bulldog, mopsz, angol bulldog, boxer, boston terrier-, különösen árt, ha a nép felkapja és akarja őket. Olcsón, mert pénze nincs egy jó egyedre, ezért vesz egyet egy csomagtartóból, amelyik pár évesen néhány rossz év után távozik a kutyák közül. Az ilyen fajtára ácsingózók különösen gondolják meg, honnan és milyen minőségű kölyköt vásárolnak, mert a teljesértékű élettel összeegyeztethetetlen torzulások, betegségek sokkal jellemzőbbek rájuk, mint a természetes formákkal rendelkező kutyákra.

Ugyanígy a divatos fajtát -labrador, amstaff, jack russell, yorkie, bolognese, havanese, francia bulldog, csivava- keresők is kiemelten figyeljenek oda a kiskutya származására, mert a divat miatt megnövekedett kereslet mindig felkelti a szaporítók figyelmét, és kínálatot teremtenek, elárasztva a piacot olcsó és rossz minőségű divatkellékekkel. Igen, divatkellékekkel, mert nem gondoljuk, hogy aki spórolva, lelkiismeret és ész nélkül a csomagtartóból vesz egy nyomott orrú valamit, az társat keres. Annak csak egy hamis Vuitton táska kell, ami történetesen lélegzik. Már ameddig lélegzik.

Jó, de akkor honnan vegyek fajtatiszta kutyát?

Lelkiismeretes, jó tenyésztőtől. A jó tenyésztőnek van neve és vigyáz rá. Nagyon. A jó tenyésztő nem csak külsőség, nem csak egy szép kennel és három trófea, amely hazánkban a szokásos mutyik miatt ráadásul nem is feltétlenül érték. A jó tenyésztő kemény. Nem adja oda bárkinek a kölyköt, megismerkedik a célokkal -pl. az ösztönerős jagdokat, munkavonalas német juhászokat nem adják oda kedvencnek gyerek mellé-, a körülményekkel – kaukázusit nem ad oda panelba-, és megfelelő gazdajelölt esetén szerződést köt, amelyben a magas vételárért, kekeckedésért cserébe garanciát vállal az örökletes betegségek, diszplázia, süketség, epilepszia, hasonlóktól mentességre. A jó tenyésztővel megeshet, hogy annyira vigyáz a nevére -ez fejlettebb országokban jellemző gyakorlat- hogy a kutyát csak ivartalanítási kötelezettséggel adja el, amelyet le is követ. Így biztosítja, hogy kutyái ne keveredjenek felelőtlen szaporítási ügyekbe, amiken keresztül olyan rossz és beteg vérvonalak szüleivé válhatnának, amelyek az ő nevét viselik.

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.